Οδηγός Παπουτσιών Τango – Για Άντρες (Part B)

Οδηγός Παπουτσιών Τango – Για Άντρες (Part B)

www.ocho.gr

Συνέχεια του Οδηγού Παπουτσιών Τango – Για Γυναίκες (Part Α)

Σίγουρα τα παπούτσια της παραπάνω φωτογραφίας αποτελούν μόνο ένα αστείο. Στόχος του άρθου είναι να επισημάνει ορισμένα σημεία κλειδία που θα σας βοηθήσουν, με την ως τώρα εμπειρία μας, στο θέμα της επιλογής των κατάλληλών παπουτσιών tango.
Κατά την έναρξη των μαθημάτων σας, οι κάλτσες μπορεί να είναι το καλύτερο ή το μόνο εργαλείο που σίγουρα θα έχετε ήδη στη διάθεσή σας. Οι κάλτσες επιτρέπουν στα πόδια σας να έχουν καλύτερη επαφή με το έδαφος, να περιστρέφονται ευκολότερα και για τα πρώτα πρώτα μαθήματα θα μπορούσε κανείς να πει πως είναι ιδανικές. Πριν προχωρήσουμε οφείλουμε να εφιστήσουμε την προσοχή σας στο θέμα της προσωπικής υγιεινής. Τα παπούτσια, οι κάλτσες ή τα πόδια που μυρίζουν, δεν είναι ευχάριστα σε κανέναν ανεξαιρέτως φύλου. Φροντίστε τα πριν βρεθείτε σε κάποιο μάθημα, practica ή milonga.
Από τη στιγμή που θα αρχίσετε να κάνετε περισσότερες περιστροφικές κινήσεις (π.χ. pivots) θα πρέπει να χρησιμοποιήσετε παπούτσια. Μπορείτε σίγουρα να χρησιμοποιήσετε τα παπούτσια που ήδη έχετε σε αυτό το στάδιο, εφόσον πληρούν κάποιες προϋποθέσεις:

 • Τα ανδρικά παπούτσια θα πρέπει να είναι σχετικά εύκαμπτα (τα άκαμπτα σκαρπίνια από τον περσινό γάμο που είχες πάει δεν κάνουν).
 • Φροντίστε να διαθέτουν λίγο τακούνι για λόγους ισορροπίας και να μπορούν να μένουν σταθερά στα πόδια σας (πχ με κορδόνια) και να είναι κατά προτίμηση δερμάτινα με στρογγυλή μύτη.
 • Μπορείτε δε, σε έναν τσαγκάρη να προσθέσετε δέρμα (π.χ. σουέτ) στη σόλα των παπουτσιών που ήδη έχετε, ώστε να αποκτήσουν περισσότερο χορευτικό χαρακτήρα.
 • Εάν έχετε ήδη παπούτσια χορού τύπου salsa/latin/jazz μπορείτε να τα χρησιμοποιήσετε.
 • Τα κοινά κι αγαπημένα σας αθλητικά με λαστιχένιες σόλες δυστυχώς θα σας δυσκολέψουν μιας και θα “κολλάνε” στην πίστα με αντίκτυπο στα γόνατα. Εάν δεν έχετε άλλο ζευγάρι διαθέσιμο, μπορείτε να κάνετε -με μέτρο- χρήση λίγης πούδρας/ταλκ στην σόλα (…ρωτήστε σχετικά τον δάσκαλο σας) το οποίο θα σας βοηθήσει να μην “κολλάνε” τόσο (υπάρχουν σπανιότερα κάποιες λαστιχένιες σόλες που δεν κολλάνε τόσο).
 • Οι μπότες, οι αρβήλες, τα ορειβατικά, οι σαγιονάρες και τα οποιουδήποτε τύπου πέδιλα είναι σίγουρα ακατάλληλα.

Μόλις αρχίσετε να συμμετέχετε σε milongas και practicas τακτικά (μετά από κάποιες ώρες χορού), θα χρειαστείτε σίγουρα πιο εξειδικευμένα παπούτσια κατάλληλα για tango.
Για τους πιό ηλικιωμένους άνδρες, αυτούς με προβλήματα στα γόνατα κι όσους θέλουν μέγιστο pivot με ελάχιστη προσπάθεια, όπως ο χορός απαιτεί, ιδίως στις πιο προχωρημένες κινήσεις (πχ sacadas, enrosque κλπ), τα εξειδικευμένα παπούτσια tango είναι άκρως απαραίτητα.
Τα ανδρικά παπούτσια tango είναι πολύ διαφορετικά από τα κανονικά παπούτσια του δρόμου. Πολλόι χορευτές προτιμούν αυτά που έχουν χωρισμένα σουέτ πέλματα, αν κι έχουν πιο δύσκολη φροντίδα και δεν θα σας συγχωρέσουν αν τα χρησιμοποιήσετε στο δρόμο. Είναι επίσης ευαίσθητα εάν τα περπατήσετε πάνω σε νερά ή σε υγρό πάτωμα (θα μουσκέψουν και θα κολάνε στο πάτωμα μέχρι να στεγνώσουν). Δεδομένου ότι οι περισσότεροι άντρες έχουν μόνο ένα άντε το πολύ δύο ζευγάρια παπούτσια χορού, είναι λογικό να ξεκινήσουν με τα classic μαύρα παπούτσια που δεν προσελκύουν πολύ την προσοχή και ταιριάζουν σχετικά ευκολά με όλα τα ρούχα. Τα πλεονεκτήματα των ανδρικών υποδημάτων που γίνονται ειδικά για το αργεντίνικο ταγκό περιλαμβάνουν:

 • Άνεση:
  Τα παπούτσια είναι ελαφρύτερα, καθιστώντας πιο εύκολο να σηκώσετε τα πόδια σας, να κάνετε ακριβείς κινήσεις ποδιών και να χορέψετε για ώρες.
 • Ασφάλεια ντάμας:
  Τα παπούτσια tango δεν έχουν στη εξωτερική περίμετρο επιπλέον υλικό στη σόλα που να ξεπερνά το πέλμα, ώστε να μην γδάρουν ή χτυπήσουν με αυτό την ντάμα τους. Τα τυπικά παπούτσια του δρόμου έχουν 1/4 “-1/2” ίντσες περισσότερο πάχος από ότι το πέλμα.
 • Υποστήριξη:
  Τα περισσότερα παπούτσια tango έχουν έναν ενσωματωμένο σκληρό κορμό για να στηρίξουν το τόξο καμάρας. (Τα περισσότερα παπούτσια δεν ταιριάζουν!) Σημειώστε ότι τα παπούτσια χορού δεν έχουν στέλεχος.
 • Ασφάλεια καβαλιέρου:
  Το δέρμα μπροστά είναι σχετικά παχύτερο και συνεπώς πιο προστατευτικό εάν χτυπήσετε τυχαία το πόδι σας. Το παχύτερο δέρμα μπροστά βοηθάει επίσης αν πότε σας πατήσουν.
 • Ανθεκτικότητα:
  Τα κλασικά παπούτσια Tango είναι κατασκευασμένα από δέρμα υψηλής ποιότητας μέσα έξω και με δερμάτινη σόλα. Ένα καλό ζευγάρι παπούτσια Tango θα σας διαρκέσει χρόνια. Τα φθηνά παπούτσια διαρκούν περίπου ένα χρόνο ή και λιγότερο ανάλογα με την χρήση.

Γενικές συστάσεις για την επιλογή των ανδρικών υποδημάτων τάνγκο

 • Μέγεθoς:
  Αν δεν είστε σίγουροι, ή είστε μεταξύ μεγεθών, διαλέξτε το μικρότερο μέγεθος αν το υλικό είναι είναι σουέτ γιατί ξεχειλώνει πολύ σύντομα και το μεγαλύτερο μέγεθος αν είναι από δέρμα ή ύφασμα. Μην φοράτε στενά ή μικρά παπούτσια για τα πόδια σας. Μπορεί να προκαλέσουν κράμπες και μούδιασματα στα πόδια, φουσκάλες ή ακόμη και κάλους στα δάχτυλα. Τα αποτελέσματα μακροπρόθεσμα θα είναι καταστροφικά για τα πόδια σας. Μπορείτε να προσθέσετε μεγαλύτερους πάτους εάν το παπούτσι σας είναι ελαφρώς μεγάλο.
  www.ocho.grΜετρηστέ το μήκος φτέρνας – δαχτύλου! Καθήστε σε μια καρέκλα και τοποθετήστε το ένα πόδι πάνω σε ένα κομμάτι χαρτί και μαρκάρετε μια ίσια γραμμή το σημείο στο οποίο ξεκινάει το κόκκαλο της φτέρνας, σηκωθείτε και σημειώστε έπειτα το σημείο που τελειώνει το μακρύτερο δάχτυλό σας. Μετρήστε την απόσταση ανάμεσα σε αυτά τα δύο σημεία. Επαναλάβετε τη διαδικασία και για το άλλο πόδι. Το ένα πόδι είναι πάντα ελαφρώς μεγαλύτερο από το άλλο. Χρησιμοποιείστε το μεγαλύτερο μέγεθος για να καθορίσετε το νούμερό σας. Πιθανά το ένα από τα δύο παπούτσια να σας στενεύει αν αγοράσετε ένα ζευγάρι δοκιμάζοντας μόνο το ένα παπούτσι. Δοκιμάστε πάντα και τα δύο παπούτσια και περπατήστε τα 5-6 λεπτά.
 • Ύψος τακουνιού:
  Υπάρχουν τρείς τύποι ανδρικών τακουνιών στα ανδρικα υποδημάτα. Μικρά (overflats), κανονικά και γαλλικά/κουβανέζικα τακούνια:
  – Μικρό (οverflat) = Σχεδόν “ίσιο” ή πολύ μικρό τακούνι 0,5cm έως 1cm ύψος. Τα συναντάμε συνήθως σε αθλητικά ή snickers χορού κι είναι από μαλακό υλικό. Ιδανικά για προπόνησεις, practicas, μαθήματα κι όσους χορεύουν πολλές ωρες την εβδομάδα.
  – Κανονικό = Τυπικά τακούνια που συναντάμε στα περισσότερα κλασσικά παπούτσια χορού με περίπου 1,5-2cm ύψος. Είναι ιδανικά σε ύψος μιας κι έχουν την τάση φορώντας τα να τοποθετούν το ανδρικό σώμα αυτομάτα στην κατάλληλη θέση βγάζοντας το στήθος προς τα έξω.
  – Γαλλικά/Κουβανέζικα τακούνια: Αυτά τα τακούνια είναι κωνικά προς τα κάτω και προσφέρουν μια σχετικά κομψή εμφάνιση. Ήταν πολύ συνηθισμένα σε παλαιότερες δεκαετίες. Είναι περίπου αρκετά υψηλότερα από τα τυπικά τακούνια. Αν είστε κοντύτερος από το μέσο όρο θα σας φέρουν σε μια καλύτερη θέση σωματικά απέναντι σε ψηλότερες ντάμες. Σε άλλη περίπτωση δεν είναι συνηθίζονται.
 • Υλικά:
  Τα μαλακά και δερμάτινα είναι παραδοσιακά κι αν έχετε μόνο ένα ζευγάρι, τότε αυτά θα πρέπει να είναι από δέρμα. Είναι δύσκολο να φθαρεί κι είναι πιο εύκολο να καθαριστεί. Με τον καιρό τα δερμάτινα ανοίγουν σε κάποιο βαθμό και πέρνουν την φόρμα των ποδιών σας.
  Τα σουέτ ειναι πολύ μαλακά κι εύκαμπτα, προσδίδουν μια πιο πλούσια εμφάνιση, αλλά απαιτούν πολύ προσεκτική συντήρηση. Το υλικό τους ξεχειλώνει γρήγορα και μειώνετε γρήγορα η υποστήριξη που αρχικά είχατε.
 • Σόλες:
  Παραδοσιακά χρησιμοποιείται λείο δέρμα με το οποίο μπορείτε να περπατήσετε κι εκτός πίστας αλλά σε ολισθηρά ξύλινα πατώματα το σουέτ (επίσης αποκαλούμενο κι ως “split leather”, “chrome leather” ή “open leather”) προσφέρει περισσότερη ασφάλεια και πιο ελεγχόμενη ολίσθηση. Το σουέτ απαιτεί τακτικό βούρτσισμα, περισσότερη προσοχή και σίγουρα να αποφεύγετε στο πάτημα μεταξύ άλλων, τα υγρά. Τα τελευταία χρόνια κυκλοφορούν και παπούτσια με υβριδικές σόλες στις οποίες προσαρμόζεται κι αφαιρείτε ο πάτος αναλογα με το αν περπατάτε σε πίστα ή στον δρόμο.

Επιλέγοντας τα πρώτα σας παπούτσια Tango

Ξεκινήστε με ένα κανονικό τακούνι, εκτός εάν είστε πολύ κοντότεροι από το μέσο όρο, όπου τα γαλλικά/κουβανέζικα τακούνια θα σας τοποθετήσουν σε καταλληλότερη θεση απέναντι σε ψηλότερες ντάμες. Αυτά τα τακούνια είναι δύο ίντσες ψηλά, κάπως φαρδιά, και σχετικά κομψά ώστε να σας κάνουν να δείχνετε καλύτερα συνολικά.
Οι επιλογές για τους άνδρες είναι λιγότερες κι όχι τόσο πολύχρωμες (αν και τελευταία έχουμε δει μέχρι κι εκτυπωμένη φωτόγραφία πάνω σε δέρμα) σε σχέση με τα γυναικεία παπούτσια. (Ένα μικρό πράγμα για το οποίο μπορούμε να είμαστε ευγνώμονες!).
Θα βρείτε μια ωραία γκάμα από μαύρα, γκρι, καφέ, λευκά κ.α., όπως και πολλούς συνδυασμούς αυτών. Θα βρείτε επίσης και διάφορα υλικά να χρησιμοποιούνται εξωτερικά όπως ιδιαίτερα δέρματα, συνθετικά δέρματα ζώων, τυπωμένα υφάσματα, λουστρίνι.
Τα παπούτσια έρχονται σε μια ποικιλία σχεδίων. Στην πλειοψηφία τους έχουν κλέινουν με κορδόνια και πολύ σπάνια θα συναντήσουμε πόρπες, φερμουάρ ή ελαστικό ύφασμα στο στην εφαρμογή. Οι κύριες κατηγορίες σχεδίων είναι: Oxford, Derby, Derby-Oxford.

Κατηγορίες σχεδίων:
Η κατηγοριοποιηση γίνετε από τον τρόπο που τα παπούτσια δένουν στο τμήμα των κορδονιών. Αν έχετε πολύ φαρδύ πόδι ή ψηλό κουτεπιέ προτiμήστε την κατηγορία Derby που συνήθως παρέχει περισσότερη άνεση σε αυτό το θέμα.

Τύπου Derby

www.ocho.gr

Τύπου Oxford

www.ocho.gr

Τύπου Derby-Oxford

Άλλες κατηγορίες
www.ocho.gr 

 

Φροντίδα και συντήρηση:

 • Μην χρησιμοποιείτε τα παπούτσια tango για να περπατήσετε στο δρόμο. Χρησιμοποιήστε μια τσάντα παπούτσιών και καλούπια για να προστατέψετε τα παπούτσια σας.
  Εάν έχετε παπούτσια με σουέτ δέρμα, βουρτσίστε τακτικά τα παπούτσια σας με μια μαλακή βούρτσα.
 • Εάν έχετε παπούτσια τύπου λουστρίνι, εφαρμόστε συχνά ενυδατική κρέμα παπουτσιών για να αποφύγετε τα παπούτσια σας να πιαστούν κάπου ή να κολλήσουν μεταξύ τους.
 • Μην αφήνετε τα παπούτσια στο αυτοκίνητο ώστε να τα χτυπά ο ήλιος και η ζέστη. Θα στεγνώσει το δέρμα τους και θα “σπάσουν”. Υπάρχει επίσης ο κίνδυνος από την πολλή ζέστη να συρρικνωθεί η εσωτερική σόλα ή να σας στενεύουν.
 • Γυαλίστε τα παπούτσια σας τακτικά, αναζωογονεί το δέρμα! Έτσι τα παπούτσια σας θα κρατήσουν περισσότερο και θα συνεχίσουν να φαίνονται όμορφα.

Ας μην ξεχνάμε, πως ένα από τα πρώτα πράγματα (παραδόξο) που προσέχει μια γυναίκα σε έναν άντρα είναι το περιποιημένο παπούτσι (…βίτσια είναι αυτά!).


Υπάρχουν άπειρα σχέδια και χρώματα που σίγουρα θα ικανοποιήσουν τις δικές σας προτιμήσεις στα εγχώρια καταστήματα. Αν πάλι δεν βρείτε  αυτό που θέλετε, μπορείτε πάντα να παραγγείλετε online από το εξωτερικό. Μερικά από αυτά καταστήματα μπορείτε να δείτε κι εδώ.
Ocho – Shopping Therapy


Πηγή πληροφοριών: http://www.tangoconcepts.com/tango-shoe-guide-women.html
Σε ελεύθερη απόδοση ocho.gr

Support ocho.gr with a click on the ads