Κώδικες σε μια Μilonga (Codigos)

Κώδικες σε μια Μilonga (Codigos)

Οι κώδικες (codigos) είναι ένα σύνολο από ηθικούς/εθιμοτυπικούς χορευτικούς κανόνες, που έχουν αναπτυχθεί με την παροδο των χρόνων στις milonas του Buenos Aires. Σε πολλούς ανθρώπους που θα τους δούν γα πρώτη φορά, ίσως μοιάζουν σαν μια μακροσκελή και γεμάτη οδηγίες λίστα, που πρέπει κανείς να απομνημονεύσει. Παρ’ όλα αυτά εάν τους διαβάσουμε διεξοδικά, μπορούμε να καταλάβουμε πως δεν είναι τίποτα περισσότερο από απόριες απλής κοινής λογικής, που βοηθούν σε κάθε περίσταση να περάσουμε όλοι καλά, ακόμη κι αν δεν έχουμε ξαναβρεθεί ποτέ σε μια milonga.

Milonga

Η milonga (βραδιά/χώρος αφιερωμένη στο tango), μεταμορφώθηκε με την πάροδο των χρόνων, από βραδιά που θα ακούγαμε/χορεύαμε  με ζωντανή ορχήστρα (χωρίς αυτό να σημαίνει πως δεν γίνονται και τέτοια event), σε βραδιά όπου η μουσική παίζετε από DJ (ή TJ = tango jokey). Παραδοσιακά, η μουσική ακούγεται σε set 3-4 παρόμοιων τραγουδιών, συνήθως της ίδιας ορχήστρας – εποχής – κλπ, που ονομάζεται “tanda”. Κάθε tanda τελειώνει με το άκουσμα μιας “κουρτίνας” (cortina, θεατρικός όρος) που είναι συνήθως ένα τραγούδι/απόσπασμα διαφορετικού είδους μουσικής κι ορίζει το τέλος της.  Οι tandas με tangos ήθιστε να αποτελούνται από 4 τραγούδια, ενώ οι tandas με milonga ή vals από 3. Oί tandas/cortinas δίνουν στους χορευτές το στίγμα του τι μουσική θα ακολουθήσει στα επόμενα 3-4 κομμάτια, αλλά και την δυνατότητα να σταματήσουν να χορεύουν μετά από αυτά (cortina).

Προσανατολισμός

Ο χορός στον χώρο (ronda ή ίσως το ακούσετε κι ως γραμμή χορού) εξελίσσεται αριστερόστροφα στον περίγυρο της πίστας (αντίθετα με τους δεικτες του ρολογιού).  Τυπικά μπορούμε να συναντήσουμε μια εξωτερική γραμμή χορού, αλλά εάν υπάρχουν πολλοί χορευτές μπορούν να δημιουργηθούν και περισσότερες εσωτερικές γραμμές.
Ο προσανατολισμός όλων βοηθά στο να νιώθουν όλοι ασφαλείς και να επικεντρώνονται στον χορό και τους partener τους. Εάν δεν ακολουθείτε την γραμμή χορού οι υπόλοιποι χορευτές θα σπαταλήσουν το χορευτικό χρόνο τους προστατεύοντας τον/την partener τους από κάποιο ενδεχόμενο κίνδυνο. Έτσι μπορούμε να ακολουθούμε τα παρακάτω:

 • Οι καβαλιέροι που εισέρχονται στην γραμμή χορού όταν άλλοι χορεύουν οφείλουν να έχουν οπτική επικοινωνία με τον καβαλιέρο του οποίου θα προηγηθούν. Δεν θα πρέπει να εισέλθουν εάν δεν λάβουν το οπτικό “οκ” για να εισέλθουν μπροστά του. Οι ντάμες θα πρέπει να γνωρίζουν, πως οι καβαλιέροι είναι υπεύθυνοι για την ασφάλεια τους και θα πρέπει να επιτρέψουν στους καβαλιέρους να τις οδηγήσουν στην πίστα, όταν αυτοί αποφασίσουν/συνεννοηθούν οπτικά πως αυτό είναι ασφαλές.
 • Μοιραστείτε την πίστα υπεύθυνα. Οι καβαλιέροι πρέπει να έχουν συναίσθηση των υπολοίπων ζευγαριών που υπάρχουν γύρω τους. Χορεύουμε κατά μήκος της γραμμής χορού με ταχύτητα ανάλογη αυτής του προπορευόμενου ζευγαριού. Οι καβαλιέροι πρέπει να μην αφήνουν μεγάλο κενό χώρο να δημιουργείται από τον χορό του προπορευόμενου ζευγαριού, δίνοντας έτσι κι επαρκή χορευτικό χώρο στο ζευγάρι που ακολουθεί.
 • Προσαρμόστε του μέγεθος του χώρου που χρησιμοποιείται ανάλογα με το πόσοι χορεύουν στην πίστα. Όταν υπάρχουν πολλά ζευγάρια στην πίστα, κρατάμε τα βήματα μας μικρά και τα πόδια μας χαμηλά (αποφεύγουμε φιγούρες που απαιτούν ψηλό σήκωμα των ποδιών, πχ ψηλό boleo). Εάν υπάρχει επαρκής χώρος, μπορούν να επιλεγούν ανάλογα και τα βήματα που τον απαιτούν.
 • Το μακρύ σταμάτημα για την πραγματοποίηση πληθώρας χορευτικών φιγούρων, είναι αγενές μιας και σταματά την ροή της γραμμής χορού και μπορεί να είναι ιδιαίτερα εκνευριστικό για τους υπόλοιπους πίσω σας.
 • Προσπεράστε ένα ζευγάρι μόνο υπό εξαιρετικές συνθήκες. Εάν ένα ζευγάρι μπροστά σας σταματήσει για την εκτέλεση μιας φιγούρας δείξτε κατανόηση και συνεχίστε να χορεύετε στο σημείο που βρίσκεστε, μέχρι να προχωρήσουν. Εάν παραμένουν στο σημείο πάρα πολύ ώρα, μπορείτε να τους προσπεράσετε χορεύοντας, αφού κι εφόσον υπάρχει ο απαραίτητος χώρος (2η γραμμή χορού).
 • Αποφύγετε να αλλάζετε γραμμή χορού εάν υπάρχουν περισσότερες από μια. Η συνεχής εναλλαγή γραμμών είναι ενοχλητική για τους υπόλοιπους.
 • Μην “κόβετε” διαγώνια την πίστα.
 • Ποτέ δεν κινούμαστε προς τα πίσω, ανάποδα στην γραμμή χορού (ενδεχόμενη σύγκρουση με άλλο ζευγάρι).

Συμπεριφορά στην πίστα μιας milonga

 • Η συνομιλία ενός ζευγαριού στην αρχή ενός τραγουδιού στην πίστα είναι αποδεκτή (σχεδόν απαραίτητη για κοινωνικούς λόγους). Η συνομιλία όμως κατά τη διάρκεια του χορού δεν είναι αποδεκτή. Επικεντρωθείτε στο χορό και την μουσική, όχι στην συνομιλία.
 • Δώστε χρόνο στην αρχή του τραγουδιού, ώστε να νιώσετε την μουσική και να ενωθείτε/συνδεθείτε με το ζευγάρι σας. Μην βιάζεστε να ξεκινήσετε το χορό άμεσα με την έναρξη της μουσικής.
 • Οι καβαλιέροι ανοίγουν την αγκαλιά τους, όταν είναι έτοιμοι να ξεκινήσουν το χορό. Οι ντάμες θα πρέπει να περιμένουν να συμβεί αυτό. Μην βιάζεστε.
 • Δεν χορεύουμε κατά την διάρκεια της “κουρτίνας”. Όλοι θα πρέπει να αδειάσουν το χώρο της πίστας κατά την διάρκεια της. Μην εισέρχεστε στην πίστα μέχρι το τέλος της “κουρτίνας”.
 • Όταν συμφωνείτε να χορέψετε με κάποιον -α, συμφωνείτε πως θα χορέψετε μια ολόκληρη tanda. Δεν γίνονται αλλαγές ζευγαριών κατά την διάρκεια ή στη μέση μιας tanda. Παρ’ όλα αυτά, κανείς μας δεν χρειάζεται να υποβάλλει τον εαυτό του σε μια άσχημη εμπειρία. Εάν επιθυμείτε να σταματήσετε, ευχαριστήστε τον/την παρτενέρ σας στο τέλος ενός τραγουδιού (πριν το τέλος μιας tanda) που αυτομάτως σημαίνει “Ευχαριστώ ως εδώ …δεν θέλω να χορέψουμε άλλο”.
 • Ένας καλός καβαλιέρος χορεύει στο επίπεδο της ντάμας με την οποία χορεύει. Είναι αγενές να χορεύει σε υψηλότερο επίπεδο από την ντάμα του επιδεικτικά, ώστε να εντυπωσιάσει την ίδια και τους υπόλοιπους γύρω του. Αυτό είναι αστεία αυτοπροβολή για να ικανοποιήσει ο ίδιος το “εγώ” του.
 • Το να “διδάσκει” κανείς στην πίστα είναι εξαιρετικά αγενές και δεν επιτρέπεται. Διακόπτει τους υπόλοιπους που θέλουν να χορέψουν κι είναι υποτιμητικό προς το ζευγάρι σας. Ακόμη κι ένα καλοπροαίρετο σχόλιο, μπορεί να χαλάσει την διάθεση κάποιου -ας. Εάν νιώθετε ως πρέπει να δείξετε κάτι, κάντε το σε μία practica και δώστε τις συμβουλές σας μόνο εάν σας ζητήθουν.
 • Μην ζητάτε για συμβουλές, διορθώσεις ή διδασκαλία στην πίστα από κανέναν. Η milonga δεν είναι ο χώρος κι ο χρόνος για διδασκαλία.
 • Σε κανένα δεν αρέσει να ποδοπατηθεί, να σπρωχτεί, να κλωτσηθεί ή να πέσουν πάνω του. Ο χωρός και ο χρόνος μιας milonga προυποθέτει πως όλοι οι άνθρωποι μπορούν να έρθουν για να χορέψουν άνετα, με ελευθερία κι ασφάλεια. Αφήστε τις “μεγάλες” φιγούρες όπως τα ψηλά boleos, σκληρά gantsos, πηδήματα, σηκώματα και τις μακριές εκτάσεις των ποδιών για κάποιο show.
 • Εάν συμβεί μια σύγκρουση, παραμείνετε ευγενικοί και φιλικοί ακόμη κι δεν ήταν δικό σας σφάλμα. Εάν ήταν καθαρά δικό σας σφάλμα, ζητήστε συγνώμη στο τέλος του τραγουδιού ή της tanda.
 • Μην εμποδίζετε τον χώρο της πίστας κι ειδικά την γραμμή χορού με καρέκλες ή άλλα προσωπικά σας αντικείμενα (τσάντες, παπούτσια κλπ).
 • Αποφύγετε να βρίσκεστε σε σημείο που κρύβετε την οπτική επαφή των υπολοίπων γύρω σας. Είναι ιδιαίτερα δύσκολο να γίνει cabeceo/mirada όταν δεν υπάρχει οπτική επαφή.
 • Εάν δεν χορεύετε, δείξτε σεβασμό σε αυτούς που χορεύουν και μην διασχίζετε την πίστα ή να στέκεστε μιλώντας σε αυτήν. Εάν συνομιλείτε, κάντε το χαμηλόφωνα. Οι δυνατές συνομιλίες μπορεί να αποσυντονίζουν τους υπόλοιπους στο χώρο.
 • Η καλή υγιεινή είναι άκρως απαραίτητη!!! Πριν πάμε σε μια milonga οφείλουμε να είμαστε καθαροί (μπάνιο, ξύρισμα, δόντια κλπ), να έχουμε χρησιμοποιήσει ένα αποσμητικό – άρωμα (με μέτρο) και να έχουμε φορέσει καθαρά ρούχα. Χρησιμοποιήστε προϊόντα (στοματικό διάλυμα, καραμέλες, κλπ) που θα σας βοηθήσουν να να έχετε καθαρή αναπνοή. Εάν ιδρώνετε χρησιμοποιήστε συχνά μια πετσέτα ή ένα μαντήλι. Εάν ιδρώνετε πάρα πολύ και πολύ εύκολα, δοκιμάστε να κάνετε συχνά διαλείμματα, ώστε να ηρεμείτε και καλό θα ήταν να έχετε μαζί σας κάτι να αλλάξετε στην διάρκεια της βραδιάς.
  Ομοίως, τα παραπάνω ισχύουν και σε κάθε σχετική tango περίσταση πχ μαθήματα, σεμινάρια, practicas κλπ.
 • Φορέσετε κάτι που σας κάνει να αισθάνεστε όμορφα κι άνετα, αλλά δώστε βάση και στην αίσθηση έχουν τα ρούχα και τα αξεσουάρ σας όταν βρίσκεστε σε μια αγκαλιά. Σκληρά ρούχα, αιχμηρά κοσμήματα κλπ ίσως ενοχλούν το ζευγάρι σας.
 • Εάν φοράτε γυαλιά μπορείτε να τα αντικαταστήσετε με φακούς επαφής ή να τα αποφύγετε κατά την ώρα του χορού, ώστε να μην ενοχλούν στην κοντινή επαφή μιας κλειστής αγκαλιάς (εξαίρεση φυσικά αποτελεί το να μην βλέπετε καθόλου καλά χωρίς αυτά, όπου καλό είναι να μην τα βγάλετε).

www.ocho.grwww.ocho.gr


Αν θέλετε μπορείτε να κατεβάστε τους “κώδικες” σε μορφή .pdf κάνοντας κλίκ εδώ.
Πηγή εικόνων: Tango-DJ.at
Πηγή πληροφοριών: http://www.siempremilonguero.org/tango-codigos-codes/