Το στοιχείο της αγκαλιάς κι η στάση του σώματος
Είδαμε και σε προηγούμενα άρθρα για το πώς μπορούμε να έχουμε μια καλή στάση σώματος για το Τάνγκο χωρίς όμως να νιώθουμε σαν ρομπότ.
Αν δεν είδατε τα προηγούμενα άρθρα μπορείτε να τα βρείτε εδώ:
http://www.ocho.gr/posture–part2/
Σε αυτό το άρθρο όμως θα δούμε το στοιχείο της αγκαλιάς. Σκεφτείτε μονό πόσες φορές έχετε νιώσει άβολα σε μια αγκαλιά. Πόσες φορές έχετε νιώσει ότι σας περιορίζει ο παρτενέρ σας μέσω της αγκαλιάς; Ή ότι για κάποιο απροσδιόριστο λόγο δεν νιώθετε άνετα στην αγκαλιά αυτή.
Η αγκαλιά είναι κάτι προσωπικό
Το καλοκαίρι του 2015 ήμουν στο φεστιβάλ Τάνγκο στην Καλαμάτα, κι εκεί σε ένα μάθημα για την αγκαλιά ο Σεμπάστιαν Άρσε μας είπε κάτι που μου πήρε κάποιο χρόνο για να το νιώσω στον χορό μου.
«Η θέση των χεριών και του κορμού έχουν κανόνες, η αγκαλιά όμως είναι προσωπική»
Αυτή είναι για μένα η ομορφιά του Τάνγκο. Έχει τόσους κανόνες τους οποίους μπορείς να παραβιάσεις εκ των έσω, εξερευνώντας τα όρια της οικειότητας και τον ίδιο τον εαυτό χορεύοντας στην αγκαλιά ενός άλλου ανθρώπου.
Το πως συμπεριφέρεται κάποιος μέσα στην αγκαλιά μπορεί να αποκαλύψει το επίπεδο του ως χορευτής.
Υπάρχουν οι χορευτές που ανάλογα με το τραγούδι, με το ζευγάρι τους, με την διάθεση τους, αλλάζουν την αγκαλιά που επιλέγουν.
Κι άλλοι, που όπως κι εγώ μέχρι πριν κάποιο καιρό, που μπορεί να ξέρουν τους κανόνες καλά αλλά δεν είναι ευέλικτοι στην επικοινωνία τους με έναν άλλο άνθρωπο. Το εγώ τους επίσης είναι τόσο δυνατό που:
«Μην τολμήσεις και χάσεις την σωστή στάση σώματος… Έχεις κάνει τόση δουλειά… κανόνισε!» Το εγώ της Χρύσας… χαχα
Μετά από λίγο καιρό δεν ένιωθα πια ελεύθερη να εκφραστώ. Μου είχε λείψει αυτή η αίσθηση της κίνησης. Κι έτσι επιστρατεύοντας γνώσεις από το σύγχρονο χορό άρχισα κατά την διάρκεια της πρακτικής μου να επεξεργάζομαι την αίσθηση της κίνησης και την ποιότητα της, επικεντρώνοντας σε διαφορετικά σημεία του σώματος κάθε φορά.
Μετά από μερικούς μήνες συστηματικής δουλειάς πήγα σε μια μιλόνγκα κι ενώ χόρευα με έναν φίλο με τον οποίο είχα πολύ καιρό να χορέψω, συνειδητοποίησα ότι ήταν ένας πολύ ευχάριστος χορός. Χόρευα με αυτόν τον άνθρωπο και δεν με «εμπόδιζαν» τα όποια μικρά λάθη κι οι κάποιες ίσως υπερβολές στην κίνηση του. Κι αυτό γιατί του επέτρεπα να επηρεάσει την αγκαλιά και την στάση του σώματος μου ελαφρώς, αντί να επιμείνω σε κάτι το οποίο δεν ταίριαζε καθόλου με το τι πρότεινε αυτός. Μέσα στα πλαίσια του Τάνγκο φυσικά… δεν καταλήξαμε να χορεύουμε σάλσα… χαχα
Το στυλ του Τάνγκο που χορεύαμε μπορεί να μην είναι η πρώτη μου επιλογή αλλά αυτό που έχει σημασία είναι ότι με πολύ μικρές αλλαγές, μπόρεσα να χορέψω μαζί του πολύ πιο ευχάριστα.
Και να λοιπόν η συμβουλή μου: Μην αντιστέκεστε, αγκαλιαστείτε! Χαχα
Στο παρακάτω βίντεο λοιπόν χρησιμοποίησα 3 βασικές αγκαλιές για να εξερευνήσω πως μπορούν να επηρεάσουν την στάση του σώματος, προσπαθώντας να ανακαλύψω τους ιδανικότερους πιθανούς συνδυασμούς.
Στόχος αυτού του βίντεο είναι να μας βοηθήσει να καταλάβουμε πως συνδέεται η κίνηση των χεριών, με αυτή του κορμού και της σπονδυλικής στήλης και μέσω αυτής των γοφών και των ποδιών… είμαστε στην τελική ΕΝΑ σώμα.
Σκοπός αυτού του βίντεο δεν είναι να αποκαλύψει ποια αγκαλιά είναι καλύτερη, δεν θα είχε και νόημα. Σκοπός αυτού του βίντεο είναι να δείξει την γκάμα των επιλογών σας κατά την διάρκεια κάθε χορού.
Να λοιπόν και το βίντεο:
Χρύσα
www.bautanz.com