Τango και ψώνια (snobs)!

Τango και ψώνια (snobs)!

http://www.ocho.grΓιατί το ταγκό είναι snobby;

Όταν οι άνθρωποι μπαίνουν πραγματικά και σοβαρά στο tango, γίνεται αρκετά προφανές ότι τα ομαδικά μαθήματα κι ίσως τα λίγα ιδιαίτερα μαθήματα δεν είναι πραγματικά αρκετά. Το tango είναι πολυεπίπεδο, αλλά σίγουρα θεμελιώνεται ως χορός πάνω στην καθαρή τεχνική. Χωρίς καθαρή και σταθερή τεχνική, βλέπεις απαίδευτους χορευτές -τριες να ξοδεύουν πολύ χρόνο εκτός πίστας γκρινιάζοντας για τους άλλους χορευτές -τριες, οτι είναι snobby ψώνια που δεν χορεύουν μαζί τους (Λάθος; Το έχεις δει να συμβαίνει!).

Όταν οι άνθρωποι αρχίσουν να παίρνουν σοβαρά την εκμάθηση του tango, αγκαλιάζουν πλήρως το θέμα της τεχνικής σαν βάση για τα υπόλοιπα. Η εκμάθηση τεχνικής δεν είναι γρήγορη ούτε φθηνή. Αυτό σημαίνει πως πρέπει να βρείς έναν δάσκαλος/α υψηλού επιπέδου που σου ταιριάζει (άλλο μεγάλο κεφάλαιο αυτό) και να μαθητεύσεις τακτικά μαζί του/της για πολύ καιρό ή ακόμη και χρόνια. Ως εκ τούτου, πολλοί δάσκαλοι προσφέρουν πακέτα πλήθους ιδιαίτερων μαθημάτων. Κατά συνέπεια, οι “σοβαροί” χορευτές -τριες συνήθως αφιερώνουν κι αρκετά χρηματικά ποσά σε ιδιαίτερα μαθήματα και χρόνο με έναν και μόνο απώτερο σκοπό – το “ιδανικό” Tango.

Εσείς θα ξοδεύατε χρήματα και χρόνο σε μαθήματα φωτογραφίας, για να μάθετε να χρησιμοποιείτε σωστά μια high-end DSLR φωτογραφική μηχανή, για να βγάζετε στη συνέχεια φωτογραφίες με ένα iPhone; Πιθανότατα όχι, μιας και τα περισσότερα από τα πράγματα που μάθατε σε μια high-end κάμερα δεν υπάρχουν ή δεν μπορούν να εφαρμοστούν με ένα iPhone. Σίγουρα, θα πάρετε κάποιες καλές λήψεις, αλλά θα νιώσετε ανεκπλήρωτoς -η, γνωρίζοντας ότι έχετε τη δυνατότητα να κάνετε πολύ καλύτερη δουλειά με εξοπλισμό που υποστηρίζει τις νέες σας γνώσεις και δεξιότητες.

Οι περισσότεροι χορευτές αυτού του βεληνεκούς δεν είναι “snobby ψώνια”, απλώς θέλουν να χρησιμοποιήσουν αυτό που επένδυσαν για να μάθουν. Επιδιώκουν ένα είδος επιστροφής της επένδυσης τους, μιας και ξόδεψαν σκληρά κερδισμένα χρήματα και χρόνο.

Κι είναι επίσης γνωστό πως η πραγματική εκμάθηση έχει μια μεγάλη παγίδα.
– Ή το χρησιμοποιείς ή το χάνεις! (Use it or loose it) – 

Για να μάθετε πραγματικά κάτι πρέπει να το χρησιμοποιείτε, αλλιώς απλά δεν θα σας μείνει ποτέ.

Ποιό είναι το νόημα της εκμάθησης νέων πραγμάτων, αν ξοδεύεις τη βραδιά σου προσαρμοζόμενος -η (ή παλεύοντας) με την αδούλευτη τεχνική του άλλου, αντί να εξασκείς όλα αυτά που έχεις επενδύσει για να μάθεις; Μήπως το έχεις νιώσει κι εσύ; Μερικοί άνθρωποι δίνουν τα χρήματα τους, ώστε να μπορούν να κάνουν εκπληκτικά πράγματα με άλλους επιδέξιους χορευτές κι όχι για να κάνουν ξανά και ξανά τις ίδιες βασικές κινήσεις με ανθρώπους, που πιστεύουν ότι η τεχνική είναι απλά υπερτιμημένη (σιγά μωρέ, χόρεψε εκεί 2-3 tandas με τα βασικά και μια χαρά θα είναι όλα).

Το tango είναι ένας χορός με τεχνική που δεν είναι για όλους (ανάλογα με τις προσδοκίες σας). Δείτε το ανάλογο άρθρο.
Δεν το λέμε αυτό ελιτίστικα. Το λέμε για να είμαστε ειλικρινείς. Αν βρίσκεστε εκτός πίστας συνέχεια ή σας προσπερνούν διαρκώς ανθρώποι με τους οποίους θέλετε να χορέψετε, μάλλον πρέπει να βρείτε έναν επαγγελματία με μεγάλη εμπειρία διδασκαλίας για διόρθωση της τεχνικής σας.

Εάν δεν δουλέψετε τη δική σας τεχνική, τότε σταματήστε να διαμαρτύρεστε για το τι θα έπρεπε να κάνουν οι άλλοι άνθρωποι (δηλαδή να σας ζητούν να χορέψετε ούτως ή άλλως) και μάθετε πώς να οδηγείτε ή να ακολουθείτε καλύτερα. Εάν “αρνείστε” να σηκωθείτε, συνηθίστε να “κάθεστε”. Αυτό ισχύει εξίσου για ντάμες και καβαλιέρους.

Αν θέλουμε να χορέψουμε με καλύτερους χορευτές -τριες, ας πάρουμε πιο σοβαρά την τεχνική μας και ας γίνουμε καλύτεροι χορευτές -τριες. Ας αναπτύξουμε τις δεξιότητες μας με την βοήθεια ενός σωστού επαγγελματία κι αυτοί που θέλετε αργά ή γρήγορα σίγουρα θα σας αναζητήσουν στην πίστα. Όλοι μπορούν να το κερδίσουν αυτό – όπως οι “snobby” άνθρωποι.

http://www.ocho.gr

Σε αυτό το σημείο θα πρέπει να τονίσουμε πως υπάρχει μια ουσιαστική διαφορά ανάμεσα στην προσπάθεια να χορέψετε στο επίπεδο κάποιου, από το να είστε διαρκώς αγενής ή να αρνείστε σε άλλους χωρίς την στοιχειώδη ευγένεια. Ειλικρινά, βρήκαμε όλους όσους χορέψαμε να είναι απίστευτα ζεστοί κι ευγενικοί όταν τους γνωρίσαμε λίγο καλύτερα. Και παρακαλώ μην συγχέετε τη συστολή, την εσωστρέφεια ή τον φόβο ως σνομπισμό κι αγένεια. Δώστε χώρο και χρόνο πρώτα στο να γνωρίσετε άλλους ανθρώπους. Λένε πως δεν υπάρχει “δεύτερη καλή πρώτη εντύπωση” για κάτι αλλά η πρώτη εικόνα δεν είναι απαραίτητα κι αυτή που ισχύει όταν έχουμε να κάνουμε με ανθρώπους.

Για τους “snob” έμπειρους χορευτές -τριες: Δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα στο να φροντίσετε τις δικές σας ανάγκες και “θέλω” πρώτα. Απλά θυμηθείτε κατά μήκος του δρόμου να φτάσετε μέχρι το πίσω μέρος της “ουράς” στο μυαλό σας, ώστε να βοηθήσετε και κάποιον άλλο (όπως άλλοι πιθανόν να έκαναν για σας παλιότερα). Η κοινότητα και το κάρμα μετράνε σε αυτόν τον κόσμο.


Σε ελέυθερη μετάφραση ocho.gr
Πηγή: https://karenkaye.net/2016/11/06/snobby/

Support ocho.gr with a click on the ads