To tango δεν είναι για όλους

To tango δεν είναι για όλους

Όταν κάποιος εκφράσει ενδιαφέρον για την εκμάθηση tango, συχνά διστάζω να τον προτρέψω σε αυτό. Ξέρω ότι το tango φαίνεται διασκεδαστικό, sexy κι όμορφο, αλλά είναι παράλληλα και μια σοβαρή δέσμευση. Είναι μια σκληρή αναζήτηση. Ναι, υπάρχουν μερικοί άνθρωποι που χορεύουν tango περιστασιακά και το βλέπουν απλά ως ένα χόμπι. Αυτοί συνήθως είναι εξαίρεση γιατί στην πραγματικότητα: Το tango είναι ένα βαμπίρ που δαγκώνει την καρδιά σας κι αλλάζει την ψυχή σας για πάντα. Μόλις σας δαγκώσει, θα παρασυρθείτε σε μια ατελείωτη αναζήτηση που θα σας κλέβει χρόνο, χρήματα, το μυαλό σας – και την καρδιά σας. Επομένως, μην πείτε πως δεν σας προειδοποίησα…!

Θα πρέπει να είστε λάτρης της τεχνικής. Αν έχετε ένα πάθος για λεπτομερή τεχνική που διδάσκει αποχρώσεις της κίνησης, καθοδήγηση/ακολουθεία, σύνδεση, στάση κι οργάνωση του σώματος, τότε θα μαγευτείτε από το tango. Η ποσότητα της τεχνικής που μπορείτε να μάθετε θα σας καθηλώσει. Εάν θέλετε απλώς να διασκεδάσετε, θυμηθείτε ότι η ιδέα του συντρόφου σας για διασκέδαση συνήθως βασίζεται στο να το κάνετε οτι κάνετε με επιδεξιότητα. Οι περισσότεροι χορευτές tango δεν “παίζουν”. Η καλή τεχνική είναι αυτό που κάνει το χορό να δίνει ένα εκπληκτικό συναίσθημα στο σύντροφό σας. Αν σας ενδιαφέρει αυτό, τέλεια! Εάν δεν σας ενδιαφέρει, ίσως ο χορός σε ζευγάρι να μην είναι για σας…!

Χρειάζονται χρήματα. Εάν δεν επενδύετε στην αληθινή εκμάθηση του tango, πιθανότατα δεν θα χορεύετε πολύ ή δεν θα το απολαμβάνετε όταν το κάνετε. Ιδιαίτερα κι ομαδικά μαθήματα, workshop, σεμινάρια, milongas, practicas, ρούχα, παπούτσια tango… όλα αυτά προστίθενται γρήγορα κι είναι μια αρκετά εθιστική συνήθεια. Γνωρίζω κάποιον που ξεπέρασε τον “ετήσιο προϋπολογισμό” του για το tango στις αρχές του Φεβρουάριου. Το tango είναι σαν συνήθεια ηρωίνης. Μόνο ο θάνατος κι η παράλυση μπορούν να το σταματήσουν ;).

Είναι μια μακρά δέσμευση. Το tango δεν είναι χορός που κατακτάται σε έξι μήνες ή πέντε χρόνια. Δεν είναι ένα είδος χορού “μία φορά την εβδομάδα”. Δεν υπάρχει κανένας “εύκολος δρόμος – παράκαμψη” στο tango. Πρόκειται για μια πολυεπίπεδη δεξιότητα που ξεδιπλώνεται ατελείωτα για όσους αναζητούν την μαεστρία του. Θα νομίζετε ότι έχετε μάθει μια κίνηση – και μετά θα περάσετε χρόνια μαθαίνοντας πώς να την κάνετε σωστά. Τα οchos είναι εύκολα μόνο όταν τα κάνεις λάθος :).


www.ocho.grPhoto by Peter Forett

Είναι ένας χορός με στενή οικειότητα. Ένας καλός χορός για μένα μοιάζει κάπως έτσι.
“Γεια σου, είμαι Karen”.
Δευτερόλεπτα αργότερα, έχω λιώσει στο σώμα του και τα χείλη μου είναι μόλις λίγα εκατοστά από τα δικά του. Είμαστε τέσσερα πόδια και μία καρδιά. Σιγά-σιγά απογυμνώνουμε ο καθένας την ψυχή και τις αδυναμίες του, καθώς αποκαλύπτουμε τον εαυτό μας μέσα από μια 12λεπτη εξερεύνηση δεξιοτήτων, δυνατοτήτων κι έκφρασης του άλλου.
Μέχρι το τέλος, γνωρίζουμε ο ένας τον άλλον με τρόπους που μπορούμε μόνο διαισθητικά να κατανοήσουμε. Ξέρω αν αγκαλιάζει μια γυναίκα με τρυφερότητα, επιτακτικά ή με προσοχή. Αισθάνομαι αν ψάχνει πρώτα την καρδιά, το μυαλό ή το σώμα μιας γυναίκας. Ξέρω αν σκέφτεται ή αισθάνεται περισσότερο. Αισθάνομαι που είναι σίγουρος, που είναι ντροπαλός και που είναι εγωιστής. Αισθάνομαι αυτό που λαχταρά και τι φοβάται. Ξέρω αν με βλέπει ως κατάκτηση, συνεργάτη ή εκτελεστή της εντολής του. Ξέρω αν είναι αποδέκτης ρίσκου, εξερευνητής ή εφευρέτης. Ξέρω αν πλησιάζει το tango ως καλλιτέχνης, μηχανικός ή αρχιτέκτονας. Ξέρω αν είναι ένας πνευματικός συνομιλητής ή ένας περίεργος ακροατής. Ανακαλύπτω αυτό που τον κάνει sexy, όμορφο και βαθιά σαγηνευτικό – παρ’ όλο που το μόνο που κάνει είναι “απλά να χορεύει”.
Το tango μπορεί να είναι εξαιρετικά δύσκολο. Ακριβό. Κοπιώδες. Ταπεινωτικό. Και βαθιά αποκαλύπτικο. Δεν είναι για όλους. Για μερικούς ανθρώπους, δεν είναι για “τώρα”.
Όταν άρχισα, μου είπαν ότι δεν βρήκα tango.
Το t
ango με βρήκε.

Αφήστε το tango να σας βρει. Και να είστε έτοιμοι όταν το κάνει, γιατί το tango είναι ένας αδυσώπητος κλέφτης. Θα αφαιρέσεi γλυκά τον χρόνο, τα χρήματά σας κι ίσως το εγώ σας – αν έχετε το θάρρος να το παραδώσετε. Το tango αποκαλύπτει τον αληθινό χαρακτήρα μας, τα τρωτά σημεία μας, τις αδυναμίες μας και τα μαγικά ανεξερεύνητα ταλέντα μας. Αλλά μόνο για εκείνους που θέλουν – κι είναι ικανοί – να δώσουν στο tango αυτό που τους ζητά πρώτα.


Tango is too precious not to enjoy the learning.
First learn the technique, then forget about it.
The body will have it, but it’s only your spirit which makes the tango.

Flaco DannyΕπιμέλεια – Μετάφραση κειμένου: οcho.gr
Ευχαριστούμε την αρθογράφο Karen Kaye για την άδεια αναδημοσίευσης.
Πηγή: https://karenkaye.net
Support ocho.gr with a click on the ads