Διαφορές μεταξύ Milonga και Practica

Μιλόγκα (Milonga)

Οι κοινωνικές εκδηλώσεις χορού λέγονται μιλόγκας (milongas). Είναι κάτι αντίστοιχο των των χοροεσπερίδων (dance nights, party). Προς αποφυγή της σύγχυσης, θα πρέπει να διευκρινίσουμε πως ο όρος μιλόγκα (milonga) συναντάτε επίσης κι ως γρήγορη μουσική tango. Τις περισσότερες φορές μια milonga γίνετε στο ίδιο μέρος κάθε εβδομάδα ή σε τακτά χρονικά διαστήματα. Συνήθως υπάρχει ένα αντίτιμο εισιτηρίου για την βραδιά το οποίο περιλαμβάνει και το ποτό σας. Σε μια μιλόγκα (milonga) αν και δεν υπάρχουν εθυμοτυπικά καθορισμενοι κανόνες ένδυσης (dress code), ήθιστε οι συμμετέχοντες να ντύνονται με μια πιο επίσημη ενδυμασία (είναι άλλωστε μια γιορτή). Η μιλόγκα (milonga) είναι ένα ασφαλές μέρος, στο οποίο ο καθένας είναι ευπρόσδεκτος να εκφράσει τον εαυτό του μέσα από τον χορό τηρώντας τους απαραίτητους εθιμοτυπικούς κανόνες (codigos).

H πράκτικα (practica) είναι μια ανεπίσημη μορφή μιλόγκα (milonga). Υπάρχει DJ (συχνά αναφέρετε κι ως TJ = Tango Jockey) ο οποίος παίζει μουσική κι οι άνθρωποι οι οποίοι δείχνουν πρακτικές και τεχνικές με όποιους βρίσκονται εκεί. Σε κάποιες πόλεις, οι άνθρωποι ντύνονται πιο πρόχειρα για μια πράκτικα, τα φώτα είναι συνήθως ανοικτά και το εισιτήριο φθηνότερο. Μερικοί άνθρωποι έρχονται ως ζευγάρι και δεν αλλάζουν παρτενέρ. Πολλοί άνθρωποι έρχονται μόνοι, ώστε να κάνουν πρακτική με άλλους.

Μερικοί αλλάζουν παρτενέρ μετά από μια τάντα (tanda) δηλαδή μια περίοδο τεσσάρων συνεχόμενων τραγουδιών-χορών, ενώ άλλοι μπορούν να χορεύουν μαζί για μεγάλύτερο χρονικό διάστημα. Σε αντίθεση με την μιλόγκα (milonga), ο καθένας μπορεί να σταματήσει κατά τη διάρκεια ενός χορού και να κάνει ερωτήσεις. Οι άνθρωποι είναι ελεύθεροι να δοκιμάσουν νέα πράγματα, να δουλέψουν συγκεκριμένες φιγούρες ή να ζητήσουν από φίλους να τους δείξουν κάποιες κινήσεις.

Σε μια μιλόγκα (milonga) θεωρείτε απαράδεκτο να αρχίσεις να κριτικάρεις ή να κάνεις “μάθημα” για την τεχνική του στον παρτενέρ σου. Σε μια πράκτικα (practica) από την άλλη μπορούμε να δίνουμε καλοπροαίρετες συμβουλές στον/στην παρτενέρ μας, αφού βεβαιωθούμε ότι αυτός/ή το θέλει και δεν έχει πρόβλημα. Όπως άλλωστε ήδη φανταστήκατε κι από τον όρο, σε μια πράκτικα πηγαίνουμε για να κάνουμε πρακτική εξάσκηση.  Σε μερικούς αρέσει να παίρνουν συμβουλές από άλλους χορευτές, ενώ άλλοι προτιμούν να παραμένουν στις οδηγίες των δασκάλων τους.

Πολλοί χορευτές φέρονται σε μια πράκτικα (practica) ακριβώς όπως και σε μια μιλόγκα (milonga). Αν και μερικοί είναι ενδεδυμένοι απλά και προσπαθούν με συμβουλές να βελτιώσουν την τεχνική τους, οι άλλοι μπορούν να είναι ντυμένοι επίσημα και να χρησιμοποιούν cabeceo για να χορεύουν.

Βέβαια, οι πιο έμπειροι χορευτές δεν θα πρέπει να δυσανασχετούν, όταν κάποιοι στην πίστα προσπαθούν να βρούν ή να διορθώσουν την κινησή τους. Άλλωστε αυτός είναι κι ο ρόλος της. Θα μπορούσαμε να πούμε, πως μια practica έχει τις ιδανικές συνθήκες για να ξεκινήσουν να χορεύουν αρχάριοι χορευτές ακόμη και μετά το πρώτο τους μαθήμα.