Τεχνική (για patada) σε ντάμες και καβαλιέρους (βοηθητικές ασκήσεις).

Τεχνική (για patada) σε ντάμες και καβαλιέρους (βοηθητικές ασκήσεις).

www.ocho.gr

Η επικοινωνία μεταξύ του καβαλιέρου και της ντάμας είναι ένα από τα σημαντικότερα στοιχεία για το Τάνγκο. Τι γίνεται όμως αν κάποιος δεν έχει παρτενέρ;
Υπάρχει κάποιος τρόπος να βελτιώσει το πως καθοδήγει και πως ακολουθεί χωρίς να πρέπει να περιμένει την επόμενη milonga ή την επόμενη practica;
ΝΑΙ! Αλλά…!
Πάντα υπάρχει ένα αλλά…!
Αλλά…, θα πρέπει να αφήσουμε την φαντασία μας ελεύθερη ώστε να ανακαλύψουμε νέες, εναλλακτικές  ασκήσεις, που  θα μας βοηθήσουν να καταλάβουμε το πώς το σώμα μας αντιδρά σε μια εξωτερική “δύναμη”.
Καθοδηγώντας το ελεύθερο πόδι στο περπάτημα, στα ochos και στις patadas.
Η αλήθεια είναι ότι χάρη σε ένα φίλο ξεκίνησα αυτή τη μικρή έρευνα για να ανακάλυψη νέων τρόπων πρακτικής. Ο φίλος αυτός μου έστειλε την εξής ερώτηση στη σελίδα του BauTanz στο Facebook, λέγοντας χαρακτηριστικά:
“Θα ήθελα να μπορώ να καθοδηγώ patadas χωρίς φόβο”
Είναι μια ενδιαφέρουσα ερώτηση, όχι μόνο γιατί η patada έχει ένα ενδιαφέρον ως κίνηση αλλά και λόγω του στοιχείου του φόβου..!
“Ο φόβος είναι σοφία μπροστά στον κίνδυνο. Δεν υπάρχει λόγος ντροπής.” (Sherlock Holmes)
Είναι επικίνδυνες οι patadas;
Ωωωω ναι! Μα αφού είναι μια ΚΛΩΤΣΙΑ (patada προφ. πατάδα = κλωτσιά) ανάμεσα στα πόδια του καβαλιέρου (ή και της ντάμας)… Εννοείται ότι ο δείκτης επικινδυνότητας ανεβαίνει ελαφρώς! χαχα
Αν λοιπόν φοβάστε αφήστε το εντελώς. Αν όμως αποφασίσετε να την κάνετε την patada… μην φοβάστε γιατί με το φόβο θα γίνουν χειρότερα τα πράγματα.
Τι μπορούμε να κάνουμε για να μειώσουμε το ρίσκο σε μια patada, ως ντάμες κι ως καβαλιέροι; Το πρόβλημα με την patada είναι ότι είναι μια κίνηση που σχετίζεται άμεσα με το ελεύθερο πόδι της ντάμας. Αυτό σημαίνει ότι πάντα θα εμπεριέχει κάποιο ρίσκο, το οποίο τουλάχιστον μπορούμε μειώσουμε. Για να δούμε λοιπόν το πως…
Αρχικά πρέπει να αντιληφθούμε το πώς δημιουργείται μια πατάδα. Πόση ενέργεια χρειαζόμαστε για μια πατάδα. Ποια είναι η σωστή στιγμή για να την καθοδηγήσουμε και πώς πρέπει να αντιδράσει το σώμα μας.
Ποιος καλύτερος τρόπος να τα ανακαλύψει κάποιος αυτά παρά με το ΔΙΚΟ του/της το πόδι… πριν προσπαθήσει να κάνει την άτιμη την patada με το ζευγάρι του/της…
Να λοιπόν και το βίντεο που θα σας βοηθήσει να αποκτήσετε καλύτερο έλεγχο στο δικό σας ελεύθερο πόδι:

Η βασική ιδέα πίσω από αυτό το βίντεο είναι ότι η patada είναι ουσιαστικά μια προβολή όπου όμως το πόδι της ντάμας σηκώνεται από το έδαφος. Η τεχνική λοιπόν που υποστηρίζει την patada θα είναι η ίδια με αυτή που ακολουθούμε για μια προβολή για βήμα μπροστά, μόνο που η ενέργεια θα είναι μεγαλύτερη και δεν θα ακολουθήσει βήμα μπροστά.
Θα πρέπει οι καβαλιέροι να εστιάσουν αρχικά στο πως καθοδηγείται η προβολή αυτή καθε αυτή. Στο πως καθοδηγείται το περπάτημα ΧΩΡΙΣ προβολή και το περπάτημα ΜΕ προβολή. Καθώς επίσης και  στην διαφορετική ενέργεια που χρειάζεται να δημιουργήσει για να σηκωθεί το πόδι από το έδαφος.
Θα χρησιμοποιήσουμε, τέλος τα ochos, για να τα δέσουμε όλα αυτά μαζί και να δημιουργήσουμε έτσι μια άσκηση πιο κοντά στην πραγματικότητα της πίστας.
Αλλά κι εσείς ντάμες, πρέπει να εστιάσετε στην διαφορετική αίσθηση που έχετε στην κάθε μια από τις παραπάνω περιπτώσεις και στο πως αντιδρά το σώμα σας κάθε φορά, ειδικά όταν προηγείται ένα ocho.
Περιμένω τις ερωτήσεις και τα σχόλια σας!
Σε καμία περίπτωση αυτές οι ασκήσεις  δεν μπορούν να αντικαταστήσουν την εξάσκηση που κάνετε με το ζευγάρι σας. Έχουν στόχο περισσότερο υποστηρικτικό και να σας βοηθήσουν να καταλάβετε καλύτερα το σώμα, την κίνηση και τις μικρές αλλαγές στην καθοδήγηση που κάνουν την διαφορά.

Chrisa
https://bautanz.com/

Support ocho.gr with a click on the ads